ငွက္ေပ်ာသီး အတြင္း ပါ၀င္သည့္ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္း တစ္ခုသည္ ခုခံအား က်ဆင္းမႈ AIDS ေရာဂါကို ျဖစ္ေစသည့္ HIV ပိုးအား ေခ်မႈန္း ႏိုင္သည့္ ေဆးစြမ္း ေကာင္း တစ္မ်ိဳး ျဖစ္လာ ႏိုင္ေၾကာင္း ပညာရွင္ မ်ားက ေျပာၾကား လိုက္ၾကသည္။
သဘာ၀ အေလ်ာက္ ပါ၀င္ေနသည့္ အဆိုပါ ဓာတ္ပစၥည္း သည္ လိင္မွ တဆင့္ ကူးစက္ေသာ HIV ပိုးအား ကာကြယ္ ေပးႏုိင ္မည္ဟု အေမရိကန္ သိပၸံပညာရွင္ မ်ားက ေမွ်ာ္လင့္လ်က္ ရွိသည္။
ဓာတ္ခြဲခန္း စမ္းသပ္ မႈမ်ား အရ Lectinဓာတ္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေသာ BanLec အမည္ရွိ ဓာတ္ပစၥည္း သည္ HIV ကို ဟန္႔တား ရာတြင္ အက်ိဳး ထူးမ်ား ရရွိ ႏုိင္ေၾကာင္း မစ္ခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္ရွိ သုေတသီ မ်ားက ေျပာၾကား ခဲ့သည္။
ဓာတ္ခြဲခန္း စမ္းသပ္ မႈမ်ား အရ Lectinဓာတ္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေသာ BanLec အမည္ရွိ ဓာတ္ပစၥည္း သည္ HIV ကို ဟန္႔တား ရာတြင္ အက်ိဳး ထူးမ်ား ရရွိ ႏုိင္ေၾကာင္း မစ္ခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္ရွိ သုေတသီ မ်ားက ေျပာၾကား ခဲ့သည္။
Lectin သည္ သၾကားဓာတ္ ေပါင္းစပ္ ထားေသာ ပရိုတင္း တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး BanLec သည္ သၾကားဓာတ္ ၾကြယ္၀သည့္ HIV-1 ဗိုင္းရပ္စ္ကို ပူးေပါင္း ေခ်ဖ်က္ ျခင္းျဖင့္ ေရာဂါပိုး ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ၀င္ေရာက္ပ်ံ႕ႏွံ႕မႈကို ဟန္႔တားႏိုင္ဖြယ္ ရွိေနသည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ယံုၾကည္ေနၾကသည္။
BanLecကို ယခုအခါ HIVတားဆီးမႈ နည္းလမ္းႏွစ္မ်ိဳးအတြက္ စမ္းသပ္အဆင့္ျဖင့္ အသံုးျပဳေနေၾကာင္းလည္း သိရသည္။ မတ္လ(၁၉)ရက္ေန႔ထုတ္ Biological Chemistry ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္တြင္ ယခုေတြ႕ရွိမႈအေၾကာင္း အေသးစိတ္ ေဖာ္ျပထားၿပီး အမ်ိဳးသမီးသံုး ကြန္ဒံုးကဲ့သို႔ လိင္မႈကိစၥမွ ေရာဂါပိုးကူးစက္ျခင္းကို တားဆီးေပးသည့္ ပစၥည္းမ်ားတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အသံုးခ်သြားဖြယ္ ရွိေနသည္။
“အရင္တုန္းက HIVကာကြယ္ေဆး တခ်ိဳ႕ကို ဗိုင္းရပ္စ္က ခံႏိုင္ရည္ရွိတာမ်ိဳး ျပႆနာေတြ ႀကံဳခဲ့ဖူးပါတယ္။
ခုေတာ့ ဓာတ္သဘာ၀ တူတဲ့ သၾကားဓာတ္ ပရိုတိန္းျခင္း ေရာၿပီး ေခ်ဖ်က္တဲ့ နည္းလမ္းက အဆင္ေျပမယ္ ထင္ပါတယ္”ဟု မစ္ခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာ မိုက္ကယ္ဆြမ္ဆန္းက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ခုေတာ့ ဓာတ္သဘာ၀ တူတဲ့ သၾကားဓာတ္ ပရိုတိန္းျခင္း ေရာၿပီး ေခ်ဖ်က္တဲ့ နည္းလမ္းက အဆင္ေျပမယ္ ထင္ပါတယ္”ဟု မစ္ခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာ မိုက္ကယ္ဆြမ္ဆန္းက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
“HIV-1 ဗိုင္းရပ္စ္နဲ႔ အလြယ္တကူ ေပါင္းစပ္ႏိုင္တဲ့ Lectinဓာတ္က ေရာဂါပိုး ေသြးဥဆဲလ္ေတြထဲ မေရာက္သြားေအာင္ ၀န္းရံပိတ္ဆို႔ထားၿပီး ဖ်က္ဆီးလိုက္ႏုိင္မယ့္ အေျခအေန ရွိေနပါတယ္။ ဒီလမ္းစကို ေျခရာခံၿပီး ကၽြန္ေတာ္တို႔ စမ္းသပ္မႈေတြ ဆက္လုပ္သြားရမွာပါ”ဟု ၎က ျဖည့္စြက္ေျပာဆိုသြားခဲ့သည္။
0 comments:
Post a Comment