ေသြးတုိးေရာဂါက ကမၻာမွာ အျဖစ္အမ်ားဆုံး ေရာဂါ ျဖစ္ရုံ မကဘဲ အသက္ အႏၱရာယ္ပါ စုိးရိမ္ရတဲ့ ေရာဂါျဖစ္ ပါတယ္။ ျမန္မာ ေတြကေတာ့ ေသြးတုိး ေရာဂါကုိ သူေဌးေရာဂါ လုိ ႔လဲ ဆုိၾကပါတယ္။ ေငြေၾကး တတ္ႏုိင္သူေတြ အမ်ားစုက အဆီ အအိမ့္ေတြ၊ အစားအေသာက္ ေကာင္း စားႏုိုင္ၾကလုိ႔ ၊ အဲလုိလူေတြမွာ ျဖစ္ေလ့ ျဖစ္ထရွိလုိ႔
သူေဌးေရာဂါလုိ႔ အမည္ေပး ထားၾကတာပါ။ ေသြးတုိး ေရာဂါ ျဖစ္ရတဲ့ အထဲမွာ အငံဓါတ္ကုိ မ်ားမ်ားစား တာ လည္း ပါ-ပါတယ္။ ေသြးတုိး ေရာဂါ လကၡဏာ ကေတာ့ ေခါင္းမူးလာ တတ္ပါတယ္။ မအီမသာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
တခ်ိဳ ႔ဆုိရင္ မုိက္ခနဲ မုိက္ခနဲ မူးတတ္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ႔ၾကရင္ေတာ့ ေအာ့ခ်င္သလုိ အန္ခ်င္သလုိ ျဖစ္လာတယ္။ နွလုံးတုန္တာတုိ႔ ရင္ခုန္တာတုိ ႔လဲ ျဖစ္လာတတ္ၾကပါတယ္။
ဆရာ၀န္ေတြက ေသြးခ်ိန္ျပီး စစ္ၾကတာ မ်ားပါတယ္။ တခ်ိဳ႔က ေခါင္းမူးလုိ႔ ေသြးတုိးေရာဂါ ထင္ျပီး ေသြးခ်ိန္ ေပ မယ့္ ေသြးတုိးေရာဂါ မရွိတတ္ၾကပါဘူး။ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မွန္မွန္ ေသြးတုိင္းၾကည့္ေစ ခ်င္ပါ တယ္။ တခ်ိဳ႔ ၾကေတာ့လဲ ဘာလကၡဏာမွ မျပဘဲ ေသြးတုိးေနတာ ရွိတတ္ပါတယ္။
ေသြးကုိခ်ိန္ၾကည့္ေတာ့မွဘဲ ေသြးတက္ေနတယ္ဆုိတာ သိရပါတယ္။ မွန္မွန္ေသြးခ်ိန္တာကေတာ့ အေကာင္းဆုံး ပါဘဲ။ ဘာမွ မျဖစ္ဖူး ဆုိတဲ့ သူဆုိရင္တလ တၾကိ္မ္ ေလာက္ေတာ့ ေသြးခ်ိန္ စစ္ေဆးသင့္ပါတယ္။ ေသြးတုိးနည္းနည္း ရွိတယ္ဆုိရင္ေတာ့ တပတ္ တၾကိမ္ေလာက္ စစ္ေဆး သင့္ပါတယ္။
ေသြးက်ေဆး စားေနျပီ။ ကုိလက္စထေရာ က်တဲ့ ေဆးေတြ စားေနျပီ -ဆရာ၀န္ကလည္း ေသြးတုိးရွိေနျပီလုိ႔ သတ္မွတ္ေျပာ လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ေသြးခ်ိန္တဲ့ စက္ကေလး ၀ယ္ထားျပီး ေန ႔တုိင္း ခ်ိန္ၾကည့္ရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ ေသြးတုိးေရာဂါကုိ မဆင္ျခင္ရင္ ႏွလုံးေရာဂါ ပါ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
ကုိယ္တစ္ျခမ္းေသသြားတာတုိ႔ ၊ပါးတစ္ျခမ္း ရြဲ ႔သြား တာတုိ႔ ၊ေက်ာက္ကပ္ကုိ ထိခုိက္သြား တာတုိ႔ ၊ ေသြးတုိး ေရာဂါ ကေန ျဖစ္တတ္တာမုိ႔ ဆင္ျခင္ႏုိင္တာ အေကာင္းဆုံးပါပဲ။ ေသြးတုိးျဖစ္ရတာက အငံစား မ်ားတာနဲ ႔ခ်ည္းေျပာလုိ႔ မျဖစ္ေသး ပါဘူး၊ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ျပီဆုိရင္ ေသြးတုိးကုိ စစ္ေဆး ေပးလုိ႔ ရပါျပီ။ တခ်ိဳ႔က မ်ိဳးရုိးဗီဇနဲ႔ လည္း ဆုိင္တတ္ပါတယ္။ အေဖေသြးတုိး။ အေမေသြးတုိး ရွိခဲဲ့ရင္ သား၊ သမီးေတြမွာ ဆက္ျပီး ျဖစ္တတ္လုိ႔ပါ။ စိတ္ဖိစီးမွဳ သိပ္မ်ားတတ္တဲ့ ႏုိင္ငံေရးသမားတုိ႔၊ အလုပ္သိပ္လုပ္တဲ့ သူေတြမွာ၊ စိတ္ရွဳပ္တတ္တဲ့ သူေတြမွာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အမ်ားဆုံး ျဖစ္ေလ့ ျဖစ္ထရွိတာကေတာ့ အစား အေသာက္ရယ္။ေဆးလိပ္ ေသာက္တာ ၊အရက္ေသစာ ေသာက္စားတာ ၊အဆီ အအိမ့္၊ တရိစၦာန္ အဆီ၊ အထူးသျဖင္-့ ၀က္သားတုိ႔ ၊စားအုန္းဆီ၊ တုိ႔ကုိ ဆင္ျခင္ ရပါမယ္။
စိတ္ဖိစီးမွဳေၾကာင့္ ၊ အစားအေသာက္ မဆင္ျခင္မွဳေၾကာင့္ ျဖစ္ေစ တခုခုနဲ႔ တခု ဆက္စပ္ေနၾကပါတယ္။
အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ျပီး တရားထုိင္ျခင္း၊ စိတ္အနားယူျခင္း၊ လမ္းေလွ်ာက္တာ၊ေရကူးတာ ၊က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရင္ ေသြးတုိးေရာဂါ သက္သာ က်ဆင္း ေစပါတယ္။ အုန္းႏုိ႔စားျပီးရင္ေအာ့အန္တာ ရွိတတ္ပါတယ္။ ရုိးရုိး ေအာ့အန္တာလား ေသြးတုိးေၾကာင့္လားဆုိတာ ေသြးခ်ိန္ စစ္ေဆး သင့္ပါတယ္။
အစားအေသာက္ မွားေစႏုိင္တဲ့ မီးဖုိေခ်ာင္မွ ေပးတဲ့ ေရာဂါေတြကုိ ဆင္ျခင္မွဳနဲ႔ တားဆီးႏုိုင္ ၾကပါတယ္။ အဆီဓါတ္ အမ်ားပါတဲ့ ၀က္သား၊ဆိတ္သား၊ အမဲသား စတဲ႔ သားၾကီး ငါးၾကီးေတြ ေလွ်ာ့ျပီး ငါး၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ မ်ားမ်ား စားေပးရင္ျဖင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ အျပင္ ႏွလုံးေရာဂါ-ပါ ကာကြယ္ျပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။
ေဒၚခင္၀င္းနြယ္(အ၈ၤလန္)
ဗီြအုိေအ သတင္းဌာန က်န္းမာေရး ေဟာေျပာခ်က္မ်ားမွ
ျမန္မာတုိ႔ က်န္းမာျခင္းသုခ ပုိင္ရရွိၾကပါေစ။
မွ်ေဝ။ ။
ေအာင္ေအာင္ (မကစ)
0 comments:
Post a Comment